Je bekijkt nu Huisstofmijt gids: symptomen, preventie en 12 effectieve reinigingstips

Huisstofmijt gids: symptomen, preventie en 12 effectieve reinigingstips

Huisstofmijt: veel mensen hebben er last van. Er is dan ook vooral veel bekend over de vervelende gevolgen van deze nare beestjes. Maar, wat kun je ertegen doen? Iedere dag heb je eigenlijk wel met huisstofmijt -hetzij onbewust- te maken. Wij hebben al onze expertise in het reinigen van banken, meubels en matrassen gebundeld in dit artikel en delen in dit artikel interessante weetjes, tips en adviezen voor het tegengaan van huisstofmijt en huisstofmijtallergie. 

Wat is een huisstofmijt?

Laten we bij het begin beginnen, wat is een huisstofmijt? Een huisstofmijt of eigenlijk de dermatophagoides pteronyssinus trouessart, is een heel klein beestje dat je niet met het blote oog kunt zien. Het leeft in huizen en dan vooral in zachte dingen zoals bedden, kussens, tapijten en knuffels. Je kunt huisstofmijten niet echt herkennen omdat ze zo klein zijn, maar er zijn tekenen waaraan je kunt herkennen dat ze aanwezig zijn. 

Als je merkt dat je vaak last hebt van een verstopte neus, niezen, jeukende ogen of een loopneus, vooral als je in bed of languit op de bank ligt, dan kunnen huisstofmijten de boosdoeners zijn. De beestjes houden namelijk van warme en vochtige plekjes en voeden zich met kleine huidschilfertjes van mensen en huisdieren.

Verderop in dit artikel gaan we er verder op in hoe jij jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen deze ongewenste gasten. En, hoe je het beste je bank, meubels of matras kunt reinigen.

Huisstofmijt beet

Een veelgehoorde misvatting is dat huisstofmijten bijten. Maar maak je geen zorgen, huisstofmijten bijten niet. 

Huisstofmijt allergie: huisstofmijt uitslag

Ondanks dat de huisstofmijt niet bijt, zijn veel mensen wel allergisch voor huisstofmijt. Heb jij last van een verstopte neus of niesbuien wanneer je ’s morgens opstaat? Of krijg je tranende rode ogen als je in een ruimte bent met tapijt en gordijnen? Misschien heb je ’s nachts moeite met ademhalen of zelfs een piepende ademhaling? Het kan dan zijn dat je dan allergisch bent voor huisstofmijt. 

De klachten bij huisstofmijtallergie zijn een reactie op de uitwerpselen van de huisstofmijt. Ja, dat lees je goed: de poep van deze kleinen beestjes. Vooral ’s nachts tijdens het slapen en ’s morgens bij het opstaan zijn de klachten het hevigst. Gemiddeld breng je namelijk 8 uur per dag door in bed en lig je in principe in de uitwerpselen van de huisstofmijten. Bij elke kleine beweging, komen deze fijne uitwerpselen in de lucht en zo dus in je luchtwegen. Zo kunnen allergische klachten worden veroorzaakt. Iew!

Kan een allergie voor huisstofmijt ook uitslag geven? Ja, volgens de experts van huidarts.nl kan een allergie voor huisstofmijt ook zeker jeuk en eczeem geven. De klachten ontstaan zowel door direct huidcontact met de huisstofmijten, als door het inademen van de uitwerpselen van de huisstofmijten in de lucht. Kortom, de hoogste tijd om er wat aan te doen!

Om alvast antwoord te geven op je volgende vraag, nee, wij zijn niet gezellig op feestjes 😉. Maar, we weten wel alles van hoe we jou kunnen helpen om in een schone en gezonde leefomgeving te wonen, werken en slapen. DokterMeubel en onze collega’s van DokterBed zijn namelijk al 20 jaar gespecialiseerd in het reinigen van banken, meubels en bedden met de grootste hotels en zelfs meubelfabrikanten zoals M-Line en IKEA als onze trouwe klanten. Dus geen zorgen, je bent bij ons in goede handen.

Huisstofmijt symptomen

Om de informatie zo compleet mogelijk te maken hebben we de meest voorkomende symptomen die zich voor kunnen doen bij huisstofmijtallergie op een rij gezet:

  • Astma Klachten (tijdens het slapen moeite met ademhalen, piepen of hoesten)
  • Benauwdheid na het opmaken van het bed
  • Benauwdheid na het leegmaken van de stofzuigerzak
  • Wakker worden met een verstopte neus of loopneus
  • Niesbuien
  • Tranende en jeukende ogen
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Eczeem

Klachten zoals een loopneus, niezen, jeukende/tranende ogen zijn vaak de eerste reactie. Als je er niet snel iets aan doet, kan de reactie nog vervelender worden.

Heb jij last van deze klachten? Zorg dan goed voor jezelf en zit of slaap niet langer op vieze en vervuilde meubels! Je kunt rechtstreeks contact opnemen met onze professionals voor vragen en informatie. Check snel de dichtstbijzijnde vestiging of vul het afsprakenformulier in en wij zullen jouw matras of jouw meubels vakkundig reinigen. Wij staan voor een hoge service en lage prijzen!

Kun je huisstofmijt voorkomen?

Nee, het is niet mogelijk om huisstofmijt te voorkomen. Huisstofmijten leven nu eenmaal in huizen en zijn op zichzelf geen groot probleem, tenzij je er allergisch of gevoelig voor bent.

Huisstofmijt bank

De huisstofmijt houdt van warme, zachte en vochtige ruimtes. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat een gestoffeerde bank of een gestoffeerde eetkamerfauteuil favoriet zijn. We zien vooral in het najaar een explosieve toename van meldingen. De verwarming gaat dan namelijk weer aan, de avonden worden korter en iedereen zoekt de warmte binnenshuis op. En met iedereen bedoelen we natuurlijk ook: de huisstofmijt.

Elke keer dat jij neerploft op de bank en klaar zit of ligt voor een nieuwe aflevering van Boer Zoekt Vrouw, B&B vol liefde of Mocro Maffia zie je misschien wel een kleine stoflaag omhoogvliegen. Je raadt het al, dit is niet alleen stof. Of wat denk je van die gezellige etentjes met vrienden of familie als je uren op die fijne gestoffeerde eetkamerstoelen zit. Oeps.

Helaas hebben wij geen invloed op de weersomstandigheden, en je complete inboedel aanpassen is ook wel heel rigoureus. Wij van WC-eend, uh… DokterMeubel adviseren om bij bovenstaande klachten snel een afspraak te maken met onze reinigingsspecialisten die door heel Nederland werken. Klik hier voor de dichtstbijzijnde vestiging en neem rechtstreeks contact op met onze collega’s voor al jouw vragen. Makkelijker en budgetvriendelijker kan haast niet.

12x tips: wat kun je doen tegen huisstofmijt?

Wij kunnen je niet van de allergie afhelpen, maar wij kunnen wel zorgen voor een gezonde leef, woon en slaapomgeving! Hierbij geven wij jou 12 tips die helpen tegen klachten van huisstofmijt.

  1. De nummer 1 en allerbelangrijkste tips is om je stoffen meubels minimaal 1 keer per jaar, maar liever nog een keer per 6 maanden, te laten reinigen. Hetzelfde geldt voor je matras of boxspring in de slaapkamer. Hiervoor heeft het team van DokterBed alle benodigde professionele reinigingstools. 
  2. Ventilatie is van groot belang. Laat regelmatig de ramen op een kier staan zodat er frisse lucht binnen kan. Maak ook gebruik van speciale roosters die ervoor zorgen dat er continu ventilatie plaatsvindt.
  3. Heb jij een vochtige woning? Overweeg dan gebruik te maken van een speciale luchtontvochtiger of luchtreiniger. De huisstofmijt is namelijk gek op vochtige hoekjes, dus hoe droger je huis, hoe minder aantrekkelijk.
  4. Laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten. Probeer de deuren tussen de keuken en wasruimte en de rest van het huis gesloten te houden.
  5. Als het koud en vochtig is, kan het helpen de woon- en slaapkamers overdag te verwarmen. Het vocht wordt dan in de warme lucht opgenomen en bij het luchten afgevoerd. 
  6. Houdt je huis goed schoon. De uitwerpselen van de huisstofmijt concentreren zich vooral in hoekjes en op bijvoorbeeld plinten. Dagelijks stofzuigen met een stofzuiger met hepa filter en nat reinigen helpt om de hoeveelheid rondzwevende stofdeeltjes sterk te verminderen en de huisstofmijt te bestrijden. Neem gladde vloeren vochtig af; stofzuig vloerbedekking van textiel regelmatig (twee tot drie keer per week is voldoende).
  7. Neem meubels van glad materiaal vochtig af; stofzuig textielbekleding iedere maand.
  8. Heeft je bank of stoel een hoes? Was deze dan regelmatig op zestig graden. De huisstofmijt overleeft deze temperatuur niet.
  9. Ook de knuffels van de kinderen zijn een ideale broedplek. Was deze regelmatig op zestig graden. Of leg ze in de diepvries; beneden de twintig graden sterven de huisstofmijten ook.
  10. Kies voor materialen in huis die niet zoveel huisstofmijten aantrekken. Denk daarbij aan een leren bank in plaats van een stoffen bank. 
  11. Vermijd een tapijt of vloerkleden; dit is een ideale schuilplaats. Kies liever voor bijvoorbeeld een laminaatvloer.
  12. Plaats geen planten in de slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.

Wat moet je vooral NIET doen tegen huisstofmijt?

De meest gemaakte fout die wij voorbij zien komen is dat mensen zelf hun bank of matras gaan reinigen met de stofzuiger. Doordat een standaard huis-tuin en keuken stofzuiger niet krachtig genoeg is, worden alle stofdeeltjes en huisstofmijt juist vanuit de kern dichter naar de oppervlakte gezogen. Je raadt het al: dit werkt averechts en je krijgt er juist meer last van. 

Beperk je bij het stofzuigen puur tot de randen van je bank of matras voor het beste effect.

Wat kost het reinigen van een bank?

Het effectief reinigen van een 2-zitsbank bieden wij aan voor de absurd scherpe prijs van €78,50. Heb je een grotere bank dan rekenen wij €39,50 per extra zitelement, lekker overzichtelijk. Om het nog mooier te maken zijn deze prijzen inclusief BTW en voorrijkosten.

Wil je meer informatie? Check dan snel onze website, waar je alles kunt vinden over de werkwijze en tarieven voor het laten reinigen van jouw bank, stoelen of matras.